Från Gotlands Allehanda Publicerad: 2009-06-05 00:23 Text: Vilda Engström Foto: Rolf Jönsson


FotoRolfJönsson
Foto: Rolf Jönsson

Krossad keramik blir hela upplevelser

I eftermiddag är det vernissage i Örtapoteket på Roma kungsgård, där C. Anders Wallén för första gången visar sin videoinstallation "Sans issue".
På den blå dörren in till Örtapoteket sitter en text, där filosofen Walter Benjamin sammanfattar grekernas syn på historien. Något för betraktaren att utgå ifrån, eller hålla i, som konstnären C. Anders Wallén själv uttrycker det.

Mitt i rummet står en bänk. Utspridda på det hårda cementgolvet ligger glasbitar som krossas under besökarens fötter. På ett stycke transparent, frostad plast, som hänger fritt i rummet, projiceras en videofilm där olika keramikföremål krossas. Ur högtalare uppsatta på olika platser i rummet strömmar olika ljudbuller, dån och musik. Ett enda ord sägs: Hallå. - Tekniken att göra surroundljudbilder används alldeles för sällan. När man väl stöter på det i någon hemmabioanläggning är tekniken inte alls utnyttjad som jag har gjort nu, säger C. Anders Wallén.

Till sin videoinstallation har C. Anders Wallén lånat keramik av de två Gotlandskonstnärerna Mårten Medbo och Joakim Allgulander, samt av LenaFlodman. - Jag berättade vad jag skulle göra med dem, så de är inte helt oinsatta, säger han. Han har även använt sig av vanliga bruksföremål och prydnadsfigurer. En liten rosa porslinsapa tillhör de föremål som blir till skärvor. - Jag har testat den här sekvensen på några små barn och det var tungt för dem, konstaterar C. Anders Wallén. Videoinstallationen har kommit till hemma i ateljén, i Lärbro. - Hela ateljén blev en fotostudio med många speciallösningar. Man får ju bara ett vförsök på sig, så det gäller att vara jäkligt noggrann. Vissa föremål krävde rejäla tyngder, andra mindre.
"Sans issue" är tänkt att sätta fart på tankar och diskussioner kring vad kultur är och vad som är ett konstverk. - När du går härifrån har du både tallrikarna när de är hela och när de är krossade, i huvudet. På något sätt är det så med kulturen, det är det vi har kvar i huvudet - upplevelsen, som är verket, menar C. Anders Wallén. Keramiken är krossad, men upplevelsen förblir hel.

"Sans issue" är besläktad med ett tidigare verk - "Jour et Nuit" från 2002, som även det visats på Roma kungsgård. Där står en man - eller en videoprojektion av en man, lutad mot väggen. Då betraktaren kliver in i rummet, går mannen ut och återvänder inte förrän betraktaren lämnat rummet. Publiken är ensam kvar och frågan blir - var är konsten? - Plötsligt när man håller på och jobbar med något, ser man att det faller på plats, i en linje - man håller på och formulerar något för sig själv, säger C. Anders Wallén.

Framöver väntar nya konstprojekt. - Det blir ganska långa projekt när man håller på med videoinstallationer, så jag har flera grejor på gång samtidigt - bland annat en gatukorsning i Shanghai, säger han. "Sans issue" visas på Roma kungsgård till och med 6 juli.

Vilda Engström

Gotlands Allehanda
Publicerad: 2009-06-05 00:23
Text: Vilda Engström
Foto: Rolf Jönsson

Titel || Fakta och Konsept || Affisch || Press&Media --> GotlandsAllehands || GotlandsTidningar || GotlandJustNu || RadioGotlamd P4