theOYSTER, tre målningar plus en


theOyster –1, 2, 3 ©2023 c.anders wallén


theOYSTER, TRE MÅLNINGAR(+1)
c.anders wallen © 2023
.
Vax och vinyltempera på pannå 70 x 42,5 cm
Bilderna deponerade av C.AW hos MT/ HelsingborgsStadsteater

theOyster –1 blå - ockra
William Shakespeare -To be or not to be…

theOyster –2 grön - röd
Jean-Paul Sartre - To be is to do…

theOyster –3 gul - violett
Frank Sinatra - Do be do be do… || the Oyster +1

De tre texterna på målningarna, de citaten tillsammans, finns tidigast dokumenterade i the “Dallas Morning News”, Texas , Januari 1968. Tre år senare mötte jag dem första gången 1971 Konstfackskolan, Valhallavägen, på herrtoaletterna vid Vita havet. Inne i ett av båsen, textade med spritpenna på väggen. Jag blev genast inspirerad av den vitsigt spirtuella klokskapen, kopplingen mellan de tre utsagorna, nästan som ett ”manifest” för en attityd, eller ett förhållningssätt till konstnärskapet.

När jag under arbetet med målningarna började nynna Frankie Goes to Hollywoods låtar: som Welcome to the Pleasuredome med flera från albumet The World Is My Oyster. Då gick det upp för mig att teaterns elliptiska form på målningarna var ostronlik. Som att se in i ett öppnat ostron, att från Andra raden se ner på scenen…

Kollade i Wiki varifrån yttrycket härstammade:
"The world is your oyster"
"Världen är ditt ostron" uttrycket har utvecklats från sitt ursprungliga utseende i Shakespeares komedi, The Merry Wives of Windsor. Shakespeare återintroducerar en av sina mest populära karaktärer, Sir John Falstaff, som en bedragare, som planerar att lura två Windsorkvinnor på sina pengar. Han har sina beryktade kumpaner med sig, bland dem en man som heter Pistol som uttalar den odödliga repliken ‘the world’s mine oyster’ "världen är mitt ostron" under ett samtal om pengar.
Samtalet lyder:
- Falstaff: Jag kommer inte att låna dig ett öre.
- Pistol: Varför inte, Världen är mitt ostron, som jag kan öppna med svärd.
- Falstaff: Inte ett öre.
Det är tydligt att den ursprungliga metaforen om att världen är ett ostron hade våldsamma konnotationer. Om du inte ger mig pengar har jag inget alternativ än att använda våld för att få dem. Jag får vad jag vill genom rån och mord. Det finns också ett beslöjat hot mot Falstaff personligen, från denna helt och hållet vanryktade skurken Pistol.
Det är en intressant metafor eftersom ostron är notoriskt svåra att öppna och vi använder speciella vassa verktyg för att göra det. På sätt och vis måste man använda våld för att öppna ett ostron. Så med Pistol har vi dels bilden av honom som tvingar ostronet att ge ifrån sig pärlan, och att han använder sitt svärd - vilket gör det dubbelt våldsamt.
Det är också intressant att bilden är av en maträtt för dem som bor nära Themsen, som äts rutinmässigt men som mycket sällan kan erbjuda en en livsförändrande upptäckt - precis som livet. Livet kan vara svårt men om du fortsätter med det kommer det ibland oväntat att ge dig en belöning. Det är därför detta citat ”världen är ditt ostron” har utvecklats till en favoritmetafor för livet. Världen är ditt ostron, det betyder helt enkelt att allt är öppet för en, och om man har tur kan de stöta på något speciellt. Metaforen är att om du har ett ostron finns det en chans att det kan finnas en pärla i det. Ett fint färskt ostron kan vara svårt att öppna, men när det väl öppnat är det gott. Och kanske kan det ha en pärla i sig, vilket skulle vara ett värdefullt tillskott till ens liv. Så när vi ger oss ut för att söka vår lycka är pärlan den lycka vi kan ha. Om vi har tur hittar vi det.
/ 2023 02 22 C.Anders Wallén
www.canderswallen.se