cawVideoTwentyfourSeven  

GA_henrikRadhe

Wallers plats blir publik videoinstallation
En publik videoinstallation – dygnet runt – blir det när konstnären C. Anders Wallén nu ställer ut på Gocart gallery i Visby.
Utställningen "Caw video twentyfourseven" som bygger på projektioner och speglingar har många dimensioner. Inte minst genom att videoverket projiceras ut på Wallers plats, så att även det lilla torget och personerna som passerar där blir en del av konstverket.

En filmkamera tar upp bilder från den öppna platsen utanför galleriet. Den rörliga bilden projiceras på en filmduk i fönstret och reflekteras via speglar vidare in på galleriväggarna. Samtidigt rullar bilderna från en film ut ur en annan projektor.
Bilden sveper på nära håll över gräs, sten och träd. Bilderna och rörelserna blandas med de andra reflektionerna i och utanför galleriet, och blir en lek med ögat.
Utställningen är samtidigt ett experiment med syfte att utforska nya vägar, berättar C. Anders Wallén
- Jag är intresserad av videons måleriska kvaliteter. Reflektionerna från speglarna blir som att måla med ljus. Jag ser det här som en förlängning av måleriet, förklarar han.
Utställningen pågår, som titeln på verket antyder, dygnet runt. Galleriet är öppet dagtid, och kvällstid är det i det öppna rummet som projiceringarna tar plats. Ljuset styr och dagtid kommer den största behållningen av utställningen att vara inomhus. Kvällstid kommer personer som flanerar förbi att kunna se sig själva, som en del i ett större konstsammanhang.
- Här kommer det att bli slumpen och det som händer ute på gatan som styr konstverket, säger han.
Utställningen pågår till och med den 10 september.
Magdalena Olsson magdalena.olsson@ gotlandsallehanda.se 0498-20 25 50

Gotlands Allehanda

 

PDF> Gotlands Allehanda 29aug